Baki Kente Ab-ı Beka Hamidiye…
Şehre kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla II. Abdülhamid’in emriyle bir komisyon kurulmuştur.(1316/1898-99) Yapılan projeye göre Kırkçeşme tesislerinin doğu kolu üzerinde ve Kemerburgaz’ın güneydoğusundaki Karakemer ve Kovukkemer civarındaki membalar 20 maslakta toplanmıştır.
Membalardan toplanan Hamidiye suyunun günlük debisi 1.200 m3 tür. Tesisin büyük bölümümün tamamlanması 1318/1900 senesi, suyun verilmesi ve resmen kabulü ise 26 Mayıs 1902’dir.
Hamidiye suyu kurulduğu günden itibaren çeşmeler vasıtasıyla İstanbul halkına ulaştırılmaktaydı. Halka 86 bölgede bulunan çeşmelerden başka Yıldız Sarayı’nda 30, Beşiktaş Sarayı’nda 10 olmak üzere toplam 126 çeşmeden verilmekte, ayrıca isale hattı üzerindeki 7 çeşmeyle birlikte toplam 133 çeşmeden dağıtılmaktaydı.
Zaman içerisinde gerek şehrin büyümesi, gerekse sebillerin tahrip olmasıyla bu hizmetin kurulduğu zamandaki gibi sokak sebillerinden yürütülmesi imkansızlaşmıştır. 1979 yılından itibaren şişelenerek halka ulaştırılmaya başlanmıştır.
Hamidiye yüz yılı aşkın başarılı bir geçmişe ve tarihsel özelliğe sahiptir. Dönemin çok önemli yatırımlarından olan ve ülke olarak sahip olduğumuz önemli değerlerimizden, Hamidiye Kaynak Suları Tesisleri, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştiraki olan, Hamidiye Kaynak Suları AŞ tarafından işletilmektedir.
Kaynak suyunun kalitesi ve lezzetinin yanı sıra güvenilir, saygın, yenilikçi kimliğiyle tanınan ve üstün hizmet anlayışıyla takdir gören Hamidiye Kaynak Suları 2002 yılında 100. Yılını kutlamıştır.
20. yüzyılın başında şehre akıtılmaya başlanılan Hamidiye suyu, bugün insanlığın malı olmuş ve gerek ürünlerinin kalitesiyle gerekse tarihi imajıyla ülkemiz sınırlarını aşmıştır. Su sektöründe tüm yenilikleri yakından takip eden ve üretim sistemleriyle teknolojik düzeyi en üst noktada bulunan Hamidiye Kaynak Suları, Türkiye’de bir çok ilke imza atmasıyla da ünlüdür.