Rotayı incele kısmındaki sorun giderildi.
Kocaeli’nin Rotalari
Kocaeli rotalarını, dört başlık altında topladık. Bu uygulamada yer alan rotalar; yürüyüş ve bisiklet etkinliklerinden oluşuyor. Kocaeli’nin ‘Doğal’ ve ‘Kültürel’ rotalarını; Tematik Parkurlar (Trekking), Günübirlik Yürüyüş Parkurları (Hiking), Kanyon Geçişleri (Kanyoning) ve Dağ Bisikleti Parkurları (Mountain Biking) şeklinde kategorize ettik.
Trekking
Trekking, doğada bir günden daha fazla yapılan, yani içerisinde en az bir gece konaklama olan ve birbirini takip eden yürüyüş disiplinidir. Doğada bir günden daha fazla kalınarak yapılan bu en güzel aktivite için Kocaeli coğrafyasında uygun alanlar bulunmaktadır. Samanlı Dağları, trekking yapmak isteyenler için çok uygun alandır. Oluşturduğumuz trekking rotası çok büyük bir bölümü patikalardan oluşuyor. Aslında trekking, İngilizce kökenli bir doğa sporunun ismidir. ‘Trek’ kelimesi ile ‘ing’ ekinden türetilmiştir. İngilizce’de ‘doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak’ anlamına geliyor. Güney Afrika’daki anlamı ise; ‘kağnı ya da yaya olarak göç’tür. Günümüzde ‘trekking’in anlamı tam olarak; ‘yük hayvanları ile yapılan iz sürme, patika takibi, dağ ve doğa geçişlerinde konaklamalı yürüyüşleridir.’
Hiking
Oluşturmuş olduğumuz diğer disiplin; günübirlik yürüyüş parkurlarıdır. Günübirlik yürüyüş ya da hiking; doğada günübirlik yapılan yürüyüşün genel ismidir. Oluşturduğumuz rotaların çok büyük bir bölümü patikalardan oluşuyor. Hiking, trekking kavramı ile benzer disiplinler gerektirir. Doğada olmanın kuralları, kullanılan malzemeler aynıdır. Dikkat edilmesi gereken kurallarda aynıdır. Hiking doğada günübirlik yapılan yürüyüşün İngilizce karşılığıdır. Etkinlikler gün içinde başlayıp, biter. Konaklama ya da kamp içermez. Trekking parkurları ile hiking parkurları aynı olabilir. Trekking ve hiking etkinliklerinde yürüyüş esnasında kullanılan giysiler, hafif olmalıdır.
Kanyoning
Oluşturmuş olduğumuz yürüyüş disiplinlerinden biri de; kanyoning olarak adlandırılan parkurlardır. Kocaeli coğrafyasında içerisinden yürüyerek geçilebilecek kanyonlara sahip. Kanyon, karstik karakterli kayaçların akarsular tarafından oluşturmuş olduğu derin vadilerin ismidir. Kanyon isminin öz Türkçe karşılığı ‘Kapiz’dir. Kocaeli’de bulunan kanyonların yapısı çok zorluk içermeyen bir yapıdadır. Bu uygulamada yer verdiğimiz kanyonlar içerisinde sadece Soğukdere Kanyonu, Sıcakdere Kanyonu ve Müflizdere Kanyonu’nun bazı bölümlerinde zorluklar bulunuyor. Bu zor bölümlerde zaten patikalardan geçişler bulunmaktadır. Kocaeli kanyonlarında bota ihtiyaç yoktur.
Mountain Biking
Kocaeli coğrafyasında oluşturmuş olduğumuz doğal bisiklet parkurları ya da bir başka deyişle dağ bisikleti parkurları; doğal bir ortam içerisinde yapılan kros etkinlikleri şeklindedir. Doğa içerisinde, toprak araç yolları ve patikalardan uzun mesafeler alınacak şekilde hazırlamış olduğumuz kros parkurlarını; ‘doğal’ temelli disiplinden oluşturduk. Kocaeli Doğal Bisiklet Parkurları’nın pek çoğu için en uygun bisiklet türü Cross-Country tarzında üretilmiş bisikletler gerektirmektedir. Bu bisikletler, ülkemizde çok yaygındır. Cross-Country bisikletler, diğer sınıflar için üretilmiş bisikletlerden daha çok hafif, daha az yoran amortisörsüz kadro yapısında ve tırmanmaya uygun geometride kadrolara sahip bisikletlerdir.