המטבח הישראלי
פלאפל ממסעדה ירושלמית
ארוחת בוקר ישראלית, בה מככב הסלט הישראלי
רוגלך, קרואסונים ומאפים מתוקים ישראלים
המטבח הישראלי הוא מונח המתאר מאכלים הנפוצים בישראל או שמקורם בישראל.
תוכן עניינים
קיום המטבח הישראלי
אספקטים קולינריים במטבח
סוגי המטבחים בישראל
המטבח היהודי-מסורתי
המטבח הישראלי-מזרח תיכוני
מתכונים ישראלים
מתכונים מהירים
פנקייק
מתכון לפנקייק
עוגת גבינה אפויה
מתכון קל, מהיר וטעים כל אירוע
עוף ובשר
מתכוני דגים
תוספות
מתכונים לסלטים
מתכונים למרקים מנצחים
מתכונים לפשטידות
לחמים ומאפים
מתכונים לעוגות
מתכונים לעוגיות
קינוחים ומתוקים
קיום המטבח הישראלי
דיון ער קיים בשאלה "האם קיים מטבח ישראלי?" והדעות חלוקות. אלה הטוענים כי לא קיים מטבח ישראלי מעלים מספר טענות:
ישראל היא מדינה חדשה יחסית שאין בה מסורת בישול רבת שנים.
רבים מהמאכלים הנחשבים ישראליים מקורם למעשה במטבח המזרח תיכוני.
מטבח יהודי הוא מטבח שמקורו במדינות הגולה השונות.
לעומתם, המצדדים בקיום מטבח ישראלי מעלים את הטענות:
המטבח היהודי אוצר בתוכו את המסורת שכביכול חסרה למטבח הישראלי.
מטבחים רבים משפיעים זה על זה ושואלים מאכלים זה מזה. תופעות כאלה מוכרות במטבחים האסייתים למשל.
רבים המקרים בהם מאכלים לאומיים של מדינה מסוימת מקורם במטבח אחר - למשל ההמבורגר, הנקניקיות, הפיצה והצ'יפס בארצות הברית, שמקורם בגרמניה באיטליה ובצרפת.
מנות רבות הנאכלות בישראל לא נמצאות במקומות אחרים. במיוחד מדובר בשילוב אלמנטים בין המטבח המזרח תיכוני למטבח היהודי (או מטבחים אחרים).
אספקטים קולינריים במטבח
המטבח הישראלי מכיל כמה אספקטים קולינריים בסינרגיה:
שילוב מאכלים ממקומות שונים בעולם, כמו שניצל בפיתה, פיצה-פיתה, מלאווח-פיצה, שניצל עם חומוס, או שניצל עם אורז (לא כולל בשר עם חלב).
מאכלים מקוריים, כמו הפתיתים, שפותחו בישראל בתקופת הצנע כתחליף לאורז ולקוסקוס ומאוחר יותר נכנסו למטבח הבינלאומי, וכן שקדי המרק שיוצרו בישראל בתחילת שנות ה-50.
מאכלים משופרים שנוצרו במקום אחר בעולם, אך שודרגו במתכון ישראלי ייחודי, כמו הקוטג' הישראלי (המסוים בגודל הגרגרים ובכמות השמנת), הקרמבו הישראלי (שמתאפיין גם בצריכתו הגבוהה ביותר בעולם), הבמבה והביסלי הישראליים וה"מרק כתום" שהוא בבסיסו מרק בטטות שבישראל נוהגים להוסיף לו מרכיבים נוספים, שהמשותף לכולם הוא צבעם הכתום, כגון: עדשים כתומות, גזר, דלעת, דלורית ומיץ תפוזים.
דפוס תרבות בהרכב הארוחות, כמו ארוחת בוקר ישראלית, או ברמת הצריכה, כמו הסביח.
סוגי המטבחים בישראל
שני הזרמים העיקריים במטבח הישראלי הם המטבח היהודי-מסורתי שמכיל בתוכו את המנות הוותיקות של העדות השונות, והמטבח הישראלי-מזרח תיכוני שהושפע בעיקר מסגנון הצלייה והטיגון ששורר באזור. יש הטוענים לקיומו של מטבח שלישי, הוא "המטבח הגלילי" המושפע מהמטבח הדרוזי והלבנוני ומאופיין בליקוט עשבים מקומיים, ריבוי ירקות מבושלים ובבישול איטי.
המטבח היהודי-מסורתי
המטבח היהודי שניצל
העדה האשכנזית תרמה למטבח הישראלי את מרק העוף, את השניצל, את ההרינג, את האורז הלבן ואת הפירה וכן סלטים כמו סלט ביצים, כרוב כבוש, סלטי מיונז למיניהם וכבד קצוץ. מאכלים נפוצים אחרים מעדה זו הם הגפילטע פיש, הוורניקס, הקרעפלך והקוגל. ניתן לראות את הקוגל הירושלמי המכיל קרמל, כמאכל ישראלי מקורי. בחגים יעלו על השולחן המצה בריי והלביבות. הקונדיטוריות הישראליות הראשונות היו שייכות לאשכנזים, ועוגות רבות האהובות בישראל מקורן במרכז אירופה, כמו רוגעלך, סברינה, עוגיות שושני קצף וסהרונים: עוגיות מבצק פריך בצורת סהר ממולאות באגוזים, בשקדים, או בפרג. קינוחים וממתקים נוספים האופייניים לישראל הם הסופגניות הקלאסיות הנאכלות בחג החנוכה, אוזני המן הנאכלים בחג פורים וקרמבו, שהוא ממתק עממי שהפך לפופולרי בארץ מדי שנה עם בואו של החורף.
עדות צפון אפריקה תרמו למטבח הישראלי את הקוסקוס והמפרום שצברו בישראל פופולריות רבה וכן את השקשוקה וסלטים כמו מטבוחה, סלט פלפלים וסלט גזר תוניסאי ופלפלים קלויים. החריימה - מנת דגים מהמטבח הטריפוליטאי, וכן מנות דומות ממטבחי צפון אפריקה, שמכונות בטעות גם הן בתור חריימה, קיבלה בשנים האחרונות מעמד כמעין מקבילה מזרחית לגפילטע פיש. המופלטה שנאכלת בחגיגות המימונה. המג'דרה, מנת האורז הפופולרית ביותר בארץ, אחרי אורז לבן רגיל - הגיעה דרך העולים היהודים מסוריה ומצרים. רכז רימונים, שהוא סירופ רימונים הגיע אף הוא מהמטבח הטריפוליטאי (והבוכרי) והפך בישראל לפופולרי לצורכי בישול. עוגיות המעמול: עוגיות מבצק פריך הממולאות בתמרים, אגוזים, פיסטוקים, שקדים או תאנים, ועוגיות הספינג' הגיעו גם הן מהמטבח הצפון אפריקאי-מרוקאי.